Historie

GESCHIEDENIS

Batenborg is een monumentale boerderij gebouwd in 1854 in een Ambachtelijk-trationele stijl met Eclectische elementen. Het gebouw bestaat uit een hoog dwarshuis met een aangekapte hoofdschuur en een aangebouwde bijschuur.

De naam van deze borg komt van Bate de Sighers, die in het midden van de 17e eeuw eigenaresse was. Zij was getrouwd met Eisso Sighers. De familie de Sighers was van adel, de familie Sighers, voor zover bekend, niet. Hun zoon Wolter van Sigers noemde zich wel jonker, voluit tot Batenborch jonker en hoveling te Baflo, Ranum, Maarhuizen, Mensingeweer en Eenrum.

In 1854 was de boerderij in bezit van jhr. mr. Oncko Quirijn Jacob Johan van Swinderen, die er een nieuw huis liet bouwen. Het familie wapen siert nog in de bovenverdieping. In de rechtervoorkamer beneden is een oude schildering van het huis op de schoorsteenmantel. Volgens de overlevering diende het huis als nachtverblijf voor de familieleden op weg naar Rensuma te Uithuizermeeden, dat ook in bezit van deze familie van Swinderen was.

Comments are closed.