Ontdek het Waddenland

De omgeving

Batenborg ligt middenin het prachtige oude kwelderlandschap van Unesco werelderfgoed Waddenzee. De perfecte uitvalsbasis voor vaar–wandel- en fietstochten. Zo zijn er tal van schitterende routes, die voeren langs uitgestrekte weilanden, wierdendorpen, eeuwenoude kerken, en boerderijen. Het marengebied met haar prachtige flora en fauna is uitermate geschikt voor kanotochten.

Eeuwen voor onze jaartelling ontstond in het Groningse kustgebied door opslibbing een kwelderlandschap. Dit landschap werd doorsneden met geulen en prielen. Zoals je ze nu op het wad tegenkomt, zo meanderen deze waterloopjes, ook wel maren, door het Groningse landschap. De eerste bewoners vestigden zich ongeveer 600 jaar voor Christus in Noord-Groningen. Ze waren afkomstig van de Drentse zandgronden en vestigden zich op de oeverwallen van de Hunze en de Fivel. Van deze bewoning is veel zichtbaar, bijna alle dorpen in dit gebied zijn op opgeworpen heuvels gebouwd, de wierden.

Het ophogen van de kunstmatige woonheuvels deed men met huisafval, mest en zoden. Door de werking van eb en vloed,  veranderde de kustlijn. Stormvloeden veroorzaakten veel leed. Duizenden mensen zijn in loop der eeuwen verdronken. 


Met de komst van een groot klooster in Aduard, werden de eerste dijken aangelegd en in het land in cultuur gebracht. Door landaanwinning en bedijking, werden in de loop van de eeuwen hele gebieden toegevoegd.

Lekkere frisse neus

Onze tips

WInsum

het mooiste dorp van Nederland

Reserveer een wandeling met een dorpsgids langs de de hoogtepunten van Winsum.

Meer informatie? www.dorpsgidswinsum.nl

marenland

eten & drinken

Lunch of dineer bij de Jongens van de Buurt. Informeer naar het Batenborg arrangement! Huur een fluisterboot of kano om de omgeving te verkennen!

MENKEMABORG

museum

Ga terug in het verleden van de Menkemaborg en wandel door de prachtige rozentuinen.

EZINGE

Museum Wierdenland

Maak kennis met de ontwikkeling van het Werelderfgoed Waddenzee.

NIEHOVE

Authenthiek wierdendorp

Ontdek het authentieke wierdedorp van het noorden!

Reitdiep

Pak de fiets

Rijdt langs de mooiste plekjes van het

Reitdiepgebied, de dorpjes, dijkjes en maak een overstap met het reitdiepveer.

Meer informatie? www.reitdiepveer.nl